30. augusta 2021
Bez kávy si dnes väčšina ľudí na celom svete nevie predstaviť začať svoj deň. Aký je najlepší spôsob jej prípravy a ako z lahodných zŕn vyťažiť maximum? Neexistuje iba jeden najlepší spôsob prípravy kávy, každému vyhovuje iná metóda, na ktorú je zvyknutý doma, v práci alebo v kaviarni. Rozlišujeme veľké množstvo spôsobov prípravy kávy. V nasledujúcich riadkoch si predstavíme niektoré z nich.
Milovníkom kávy espresso kávovar netreba nijako špeciálne predstavovať. Zariadenie vzniklo začiatkom 20. storočia v Taliansku. Bol to prvý kávovar na espresso, ktorý pomocou vody a pary pod vysokým tlakom varil kávu skutočne rýchlo, čím sa skrátil čas, za ktorý sa zamestnanci mohli rýchlejšie vrátiť do práce. Káva vyrobená pôvodným strojom bola ale veľmi horká v dôsledku pary a vysokých teplôt. Vznikali preto nové, lepšie kávovary na výrobu obľúbeného nápoja.
V súčasnosti je na trhu k dispozícii veľké množstvo značiek a veľkostí espresso kávovarov, ktoré sa od seba odlišujú svojimi funkciami aj cenou. Najčastejšie rozlišujeme medzi pákovým kávovarom, ktorý väčšinou nájdeme v kaviarňach a plnoautomatickým kávovarom, ktorého obsluhu zvládne každý aj v pohodlí domova.
Vo výsledku vzniká pravé silné espresso s bohatou chuťou kávy, ktoré nedokáže pripraviť žiaden iný prístroj.
Moka pot alebo moka konvička, známa tiež pod názvom koťogo, je mechanický nástroj na prípravu kávu. V koťogo dokážete efektívne pripraviť kávový nápoj podobný espressu.
Ešte predtým ako si predstavíme moka kanvicu, je dôležité spomenúť jeho predchodcu – perkolátor. Perkolátor bol prvým zariadením na varenie kávy, ktorý vznikol v čase priemyselnej revolúcie. Vyzerá veľmi podobne ako koťogo, má však iné vlastnosti a funkcie. Odlišuje sa najmä tým, že voda neprechádza tlakom, čo sa výrazne prejavuje aj na chuti kávy.
Práve pomocou tlaku dokáže koťogo pripraviť podobne silný výsledný kávový nápoj (kávu) ako espresso kávovar. Výhodou je, že moka kávovar dokáže uvariť viac šálok kávy naraz a celý proces trvá len pár minút.
Navyše si ho vďaka praktickej veľkosti môžete zobrať so sebou prakticky kamkoľvek. Princíp prípravy kávy spočíva v tom, že sa v spodnej časti kávovaru zohrieva voda, ktorá je vytlačená parou cez kávovú usadeninu do hornej časti kávovaru.
Aeropress je v poslednej dobe veľmi obľúbený. Niet sa čomu čudovať, milovníkom kávy umožňuje dosiahnuť rýchlo a jednoducho výnimočnú chuť a kvalitu kávy, veľmi podobnú pravému espressu.
Aeropress je trojdielny kávovar, ktorý by ste si ľahko pomýlili s laboratórnym zariadením. V skutočnosti sa nejedná o žiadnu vedu, práve naopak. Dôležitá je správna teplota vody, tlak vzduchu a hrúbka mletia, ktorá závisí od vašich preferencií. Chuť kávy je v závislosti od hrúbky mletia kávových zŕn vždy iná.
Použitie french pressu je veľmi jednoduchý spôsob, ako získať šálku kvalitnej kávy pripravenú v pohodlí domova. V domácnostiach sa používa už desiatky rokov a pri používaní nevyžaduje veľa času ani úsilia.
Hlavnú časť french pressu tvorí držiak na nádobu, nádoba, ktorá je zvyčajne vyrobená zo skla (prípadne nerezu), a držadlo, ktoré uchopíte pri nalievaní kávy. Veko french pressu obsahuje piest, ktorý je možné posúvať hore a dole a ovládať tak filter pod ním.
Dôležitým bodom je mať v prípade tohto kávovaru správne namletú kávu. Nemala by byť zomletá príliš najemno, pretože môže uviaznuť vo filtri a dostať sa tak do kávy. Ak podľahnete tomuto špeciálnemu spôsobu prípravy kávy, odmenou pre vás bude káva s výnimočnou chuťou.
SoftBrew je o niečo jednoduchším a o niekoľko desiatok rokov mladším bratom french pressu. Vo finále pocítite čistejšiu chuť kávy vďaka filtru, ktorý umožňuje veľmi jemné mletie. Princíp prípravy kávy v SoftBrew kávovare je podobný ako pri varení čaju v čajníku. Zariadenie sa skladá len z dvoch komponentov, z porcelánovej kanvice a filtra. Obrovskou výhodou SoftBrew je, že je jedno, akú hrúbku mletia zŕn zvolíte, výsledná káva bude vždy rovnako chutná.
Vákuový kávovar alebo sifón je jedným zo spôsobov, ako pripraviť kávu skutočne výnimočným spôsobom (napríklad ak chcete zapôsobiť na návštevu a pripraviť jej zážitok z prípravy kávy). Napriek tomu, že kávovar vyzerá naozaj pôsobivo a káva z neho chutí lahodne a čisto, jeho použitie si vyžaduje šikovné ruky jeho majiteľa. Okrem toho, príprava kávy na tento variant zaberie o niečo viac času – trvá asi 10 minút a rovnako dlho potrvá čistenie kávovaru. V prípade vákuového kávovaru sa odporúča stredný stupeň mletia.
Chemex je sklenený kávovar, ktorý pomocou papierového filtra v hornej časti filtruje vodu cez kávu. Tak ako pri vákuovom kávovare ulahodíte jeho používaním nielen svojim chuťovým pohárikom, ale aj očiam. Ďalším z plusov používania Chemexu je, že dokáže pripraviť naraz 3 až 10 šálok kávy v závislosti od toho, aký veľký chemex si zaobstaráte. Nevýhodou prekvapkávacích kávovarov, ako aj v tomto prípade je, že pri príprave obľúbeného nápoja je dôležité dodržať správny postup: mletie (medzi stredným a hrubým stupňom), teplota vody (90-95 stupňov) a množstvo kávy. Odmenou vám ale bude estetický zážitok a lahodná káva podobná tej z french pressu, len bez usadenín.
Vietnamský phin je tradičný kávovar na prípravu Vietnamskej kávy. Káva sa po uvarení môže podávať horúca, prípadne s ľadom a mliekom, čo je veľkou výhodou ďalšieho z rady prekvapkávacích kávovarov. Dokáže jednoducho a rýchlo pripraviť jednu šálku kávy a výsledok stojí za to. Káva je čistejšia v porovnaní s tou z french pressu, vyžaduje sa o niečo jemnejší stupeň mletia. Pri príprave sa nepoužívajú papierové filtre, čo poteší ekologických nadšencov. Okrem toho nápoj obsahuje oleje z kávových zŕn, čo sa odráža v jej chuti.
Rovnako ako pri čajových vreckách, ide o mletú káva zabalenú vo filtračnom vrecku, ktoré namočíte do vody. Na rozdiel od bežnej instantnej kávy tieto vrecká obsahujú skutočnú kávovú usadeninu a nie iba práškovú verziu, čo v konečnom dôsledku pomáha podčiarknuť chuť kávy. Kávové vrecúška si môžete vyrobiť sami, alebo si zakúpiť vopred pripravené vrecká. Ak sa rozhodnete si vrecká pripraviť sami, odporúča sa stredne jemné mletie, aj keď všetko závisí od toho, akú chuť od kávy očakávate. Pozor treba dať, rovnako ako v prípade čaju, na čas extrakcie vreciek.
Zabudnúť nemôžeme ani na milovníkov naozaj silnej čiernej kávy. Práve s tureckou kávou sa spája aj začiatok histórie pitia kávy na našom území. Osmania nám ju tu po sebe zanechali po prehre vo vojne. Príprava je jednoduchá, aj keď i v tomto prípade platí, že cvik robí majstra.
Najčastejšie sa turecká káva pripravuje v tureckom hrnci tzv. džezva. Dôležité je jemnejšie mletie, ktoré sa dá dosiahnuť pomocou špeciálneho mlynčeka. Po zaliatí horúcou vodou sa objaví nezameniteľná aróma a chutná pena na vrchu.
Vo svete kávy je stále nepochybne oveľa viac priestoru na inovácie, takže je len otázkou času, aké ďalšie metódy jej prípravy so sebou prinesie budúcnosť. Už teraz ale rozhodne je z čoho vyberať, od zložitých metód cez rýchle, no chutné riešenia, až po obyčajnú zalievanú kávu. Nezabúdajte, že nech si kávu pripravujete akýmkoľvek spôsobom, dôležitá je kvalita kávy. Moritz Cafe prináša lahodnú a kvalitnú kávu z celého sveta.
Časté otázky, ktoré tehotné ženy kladú, sú tie, ktoré porovnávajú kofeín a teín. Ide o rovnakú chemickú zlúčeninu, ale ich účinky na telo sa môžu...
Viac infoKáva je pre mnohých z nás denným rituálom, ktorý nás sprevádza od rána až do večera. Ako milovníci kávy vieme, že sa nič nevyrovná tomu...
Viac info