Pri nákupe nad 25€ doprava zadarmo

Acidita (kyslosť) kávy – prečo je káva kyslá? 

blog-image

6. marca 2022

Ak ste pravidelnými čitateľmi nášho blogu, zrejme ste si už všimli, že v kávovom svete častokrát neexistuje jedna správna odpoveď. Podobne to bude aj pri dnešnej téme. Kyslosť kávy má viacero významov, ktoré sa vám pokúsime priblížiť. Dozviete sa, že acidita kávy nie je nežiaduca vlastnosť, hoci mnohí ľudia si pod týmto pojmom predstavia nie príliš chutný nápoj s výrazne kyslými akcentmi. Áno, aj to sa stáva, ale problém je spravidla niekde inde než v prirodzenej acidite kávy. Poďme teda všetko uviesť na pravú mieru. 

Čo je acidita kávy 

Acidita kávy a kyslosť kávy sú v tomto prípade dva pojmy označujúce jedno a to isté. Ale čo presne? Je ťažké opísať túto chuť, hoci by sme aj použili množstvo prídavných mien. Avšak nie je kyslosť ako kyslosť a pri káve to platí obzvlášť. Acidita kávy je žiaduca vlastnosť kávovej odrody, ktorá dopĺňa jej chuťový profil. To znamená, že acidita kávy sa prejavuje v tom, ako ovplyvňuje jej chuť a vôňu. 

Teraz si dáme mini exkurziu do sveta chemických reakcií, ktoré s kávou súvisia. Kyslá káva obsahuje esenciálne zlúčeniny, inak povedané organické kyseliny. Esenciálne znamená presne to, čo nám toto slovo evokuje – je to niečo výnimočné a zároveň vzácne. Patrí sem napríklad kyselina jablčná, kyselina citrónová alebo kyselina vínna. Preto kyslá káva môže chuťovo pripomínať kôstkové ovocie ako čerešne a višne, sladké nektarinky, ale aj šťavnaté jablká či osviežujúce citrusy. 

Nechcené kyseliny a pachuť

Okrem toho je tu ešte iný druh kyselín nachádzajúcich sa v káve. Ide o chlorogenové kyseliny, ktoré sa väčšinou počas praženia rozkladajú na kyseliny chinové a kyseliny kávové. Prvé spomenuté, kyseliny chinové, spôsobujú nechcenú chuť kávových zŕn – horkú, trpkú, ale aj kyslú. Preto spravidla platí, že čím tmavšie sú zrná pražené, tým sú horkejšie, zatiaľ čo svetlejšie praženie ponecháva v káve kyslé tóny. No k tomu sa dostaneme neskôr.

Acidita kávy ako jej vlastnosť vyplýva zo samotnej podstaty kávy. I keď sa tento fakt nespomína často, kávové zrno ukryté vo svojej šupke je vlastne ovocie a preto existuje aj prirodzená kyslosť kávy. Môžeme si to predstaviť na obľúbenom ovocí, ktoré je sladké, ale zároveň aj do určitej miery kyslé – podobne je to aj s čerstvými kávovými zrnami. Samozrejme, nádych kyslej chuti je iba jednou množinou z celého spektra, ktoré je v každom zrnku ukryté. Dobrá káva má vyváženú chuť. To okrem iného znamená, že kyslosť kávy vyvažuje príjemná sladká dochuť.  

Od čoho závisí acidita kávy

Ak patríte k vášnivým kávičkárom, určite ste si všimli, že acidita kávy je jednou z vlastností, ktorá sa bežne uvádza na balení alebo v popise produktu na e-shope. Napriek tomu u mnohých ľudí vyvoláva táto informácia zmätok. Nevedia, čo presne acidita kávy znamená, či si tento parameter majú všímať a nakoľko je dôležitý. 

Ako sme už spomenuli, kyslosť kávy je prirodzená, rovnako ako pre každé iné ovocie. Miera acidity kávových zŕn záleží hneď od niekoľkých faktorov. Poďme si to rozobrať na drobné. 

Acidita kávy: koľko je akurát?

Určite ste si pri čítaní tohto článku všimli, že ide o tému rozsiahlu a zložitú. Obrazne povedané – acidita kávy je celá veda. Dokáže totiž celkový chuťový profil kávy dopĺňať a harmonizovať, ale môže to byť aj presne opačne, kedy je výsledkom nevyvážená, vysoko acidná káva, ktorá je pre kávičkara až nepríjemne kyslá. Svetlo pražená, výrazne kyslá káva je v súčasnosti akýmsi hitom. Je tak trochu aj hipsterská, pretože okruh jej priaznivcov je, aspoň zatiaľ, relatívne úzky. Na druhej strane stupnice kyslosti stoja kávy s nulovou aciditou. Tento opačný kávový extrém však tak isto má svoje nedostatky. Bez primeranej acidity kávy môže pripravenému moku chýbať plnosť a variabilita chuti.  

Navnadili sme vás týmto článkom a chceli by ste vyskúšať vysoko acidnú kyslú kávu? Alebo ste už jej stálymi fanúšikmi a potrebujete doplniť zásoby? Na degustáciu i na každodenné kávičkovanie vám ponúkame niektoré kyslé kávy, ktoré si môžete objednať v našom eshope

author
Katka

Vášnivý milovník kávy

Najnovšie články

cafe
cafe
symbol
slovakia

Vyrobené na Slovensku

beans

Výberová káva z celého sveta

roaster

Najmodernejšia technológia a postupy praženia kávy

coffee-1

Dôkladné a jemné praženie

coffee

Dlhoročné skúsenosti s pražením kávy od roku 1993

delivery

Expresné doručenie