Arabica je druh kávy, ktorý sa oproti robuste vyznačuje určitými vlastnosťami. Rozdiel medzi arabicou a robustou je najmä vo veľkosti zŕn, pestovaní, výslednej chuti kávy, obsahu kofeínu a v neposlednom rade aj v cene – na jednej strane je vyššia cena suroviny, čo sa prirodzene odzrkadľuje aj na vyššej cene samotného balenia kávy.
Viete ako rozoznáte zrnko kávy arabica a robusta ak ich položíte vedľa seba? Arabica má zrnká na prvý pohľad väčšie a ak sa pozriete pozornejšie, ryha uprostred zrnka je zakrivená (zrnko robusty má ryhu väčšinou rovnú). Kávové zrná sa líšia aj ich tvarom – arabica má tvar viac plochý a robusta skôr guľatý.
Arabica rastie na strome s názvom Coffea Arabica. Jej pestovanie je oproti pestovaniu robusty náročnejšie, robusta je pri pestovaní odolnejšia (voči podmienkam aj škodcom) a aj preto je cena kávy arabica oveľa vyššia. Kávovník potrebuje teplotu okolo 15-24°C, výživnú pôdu plnú minerálov a vhodné slnečné podmienky (nie priame slnko). Ak nie sú uvedené podmienky splnené, kávovníku sa dariť nebude.