Doprava nad 25€ zadarmo

Dva najznámejšie druhy kávy: Arabica vs. Robusta 

blog-image

22. februára 2022

Bez šálky rannej kávy sa nám dni začínajú o niečo náročnejšie. Ak patríte medzi skutočných milovníkov kávy, ranná aróma je tým prvým impulzom, ktorý nahodí ospalý nervový systém a pomôže vám vykročiť vpred správnou nohou. Medzi dva najznámejšie druhy kávy patria Arabica a Robusta. Ak ste si niekedy vychutnali šálku lahodnej kávy, je 99% pravdepodobnosť, že ste narazili práve na tieto dve odrody. My sme si dnes pripravili porovnanie oboch druhov. Kto bude vaším víťazom, rozhodnete vy. Pre nás je to súboj Arabica vs. Robusta a obe odrody sú rovnocennými súpermi

Arabica vs. Robusta – lahodná chuť v každej šálke 

Káva ako káva. Povie si množstvo ľudí, pre ktorých káva predstavuje len zdroj kofeínu, ktorý si podvedome spájajú s vyššou výkonnosťou v práci. Dovoľte nám však vyviesť vás z omylu. Arabica a Robusta sa líšia hneď v niekoľkých faktoroch, medzi ktoré patrí pestovanie, spracovanie, obsah kofeínu, vzhľad kávových zŕn a v neposlednom rade i chuť. Arabica je medzi milovníkmi kávy nepochybne veľmi obľúbená – tvorí viac ako 70% svetovej produkcie. Ak ste sa doteraz v oblasti najznámejších druhov kávy a kávových zŕn nevyznali, s našou pomocou to zvládnete. 

Najznámejšie druhy kávy: Arabica vs. Robusta predstavuje vyrovnaný súboj 

Ak by sme chceli povedať, ktorá odroda je lepšia, pohybovali by sme sa na veľmi tenkom ľade. Pravdou je, že najznámejšie druhy kávy majú svojich obdivovateľov a každá z nich dokáže poskytnúť chuťovým pohárikom iný zážitok. Arabica vs. Robusta je mimoriadne vyrovnaný súboj, v ktorom nevíťazí ani jedna zo strán. Ak patríte medzi tých, ktorí zatiaľ pravej zrnkovej káve nedali šancu, nastal pravý čas to zmeniť. Zrnková káva vás na rozdiel od instantných prekvapí jedinečnou arómou. 

Čerešne kávy Arabica rastú na strome nazývanom ako Kávovník arabský (Coffea arabica) a čerešne Robusty môžeme zbierať z Kávovníka statného (Coffea canephora). Poďme si tieto dva druhy kávovníkov medzi sebou porovnať. 

Kávovník arabský (Coffea arabica)

Na celom svete sa v tzv. kávovom pásme pestujú desiatky druhov rôznych kávovníkov, ktoré sa medzi sebou krížia a umožňujú tak vzniknúť jedinečným druhom kávy. Kávovník arabský (Coffea arabica) však patrí medzi jeden z najznámejších. Skôr, ako kávové zrná skončia vo vašom hrnčeku a premenia sa na dúšok energie, musia prejsť veľmi dlhú cestu. Tá začína v končinách Afriky, Strednej a Južnej Amerike a dokonca i v Austrálii. 

Zrnková káva odrody Arabica je pomerne náročná na pestovanie. Vyžaduje nadmorskú výšku 600 až 2000 metrov nad morom, miernu klímu s teplotou približne 20°C a vysokú vlhkosť vzduchu. Kávovník arabský (Coffea arabica) nie je žiadnou rýchlo rodiacou plodinou. Kým na kávovníkoch dozrejú prvé plody, trvá to až 6 rokov (niektoré zdroje uvádzajú i 3 roky – táto doba v podstatnej miere závisí na konkrétnom mieste, kde sa kávovník pestuje). Potom je kávovník schopný rodiť približne každých 8 mesiacov. Oberanie kávovníka však rovnako nie je žiadnou jednoduchou záležitosťou. Pri výberových kávach by malo prebiehať ručným selektívnym spôsobom. Najväčším producentom odrody Arabica je Brazília. 

Ako sme už naznačili v našich predchádzajúcich riadkoch, existujú stovky druhov kávovníkov, ktoré sa medzi sebou krížia a umožňujú tak vzniknúť lahodným kávovým nápojom. Medzi známe odrody Coffea Arabica patria napríklad:

Zrnková káva odrody Arabica je charakteristická svojou bohatou chuťou, v ktorej skúsený milovník kávy môže rozoznať i jemné tóny ovociakvetín a dokonca aj čokolády a kakaa. V porovnaní s robustou sa arabica vyznačuje aj vyššou aciditou (kyslosťou). Ak patríte medzi jedincov mimoriadne obdarených chuťovými bunkami, Arabica vás nesklame. Je rovnako vhodnou možnosťou pre tých, ktorí si musia strážiť svoj denný príjem kofeínu – už teraz vám prezradíme, že Arabica má približne trikrát menej kofeínu ako Robusta. 

Kávovník statný (Coffea canephora)

Kávovník statný pochádza z krajín strednej Afriky, ale dnes nie je žiadnou výnimkou objaviť ho i v iných častiach sveta. Najväčším producentom odrody Robusta je Vietnam a za ním nasleduje Brazília, Malajzia, Indonézia a Filipíny. Vyniká predovšetkým tým, že oproti kávovníku arabskému je oveľa menej náročný na pestovanie. Jeho poznávacím znamením je rast v nižších nadmorských výškach a fakt, že pri svojom raste znesie vyššie teploty ako kávovník arabský. Dorastá do výšky až 13 metrov a zaujímavé je, že začína rodiť už po 2 rokoch. Je oveľa menej chúlostivý na škodcov i rôzne ochorenia, ktoré môžu tento typ ovocných drevín poškodiť. 

Ani zber plodov nie je tak náročný ako v porovnaní s odrodou Arabica. Pri odrode Robusta je možné pomôcť si strojmi a celý zber je tak o niečo menej náročný. 

Robusta je charakteristická predovšetkým vysokým obsahom kofeínu, ktorý poteší predovšetkým milovníkov ranného povzbudenia. Rýchlejšie zrenie i možnosť menej náročného zberu kávových čerešní sa odzrkadľuje predovšetkým na nižšej cene. Robusta je charakteristická svojou zemitou chuťou a primeranou horkosťou v spojení s perfektnou cremou, ktorú môžete spozorovať najmä pri obľúbenom espresse.

Arabica vs. Robusta – každá odroda má svoje neopakovateľné čaro

Vo všeobecnosti je Arabica považovaná za kvalitnejší druh kávy. V tomto momente však vieme, že obe odrody v našom súboji Arabica vs. Robusta majú svoje čaro a vyhovejú iným skupinám milovníkov kávy. Okrem pestovania, klimatických podmienok a doby zrenia, exituje ešte niekoľko faktorov, ktoré medzi sebou odrody Arabica a Robusta odlišujú. Spomenieme tie najznámejšie:

Súboj Arabica vs. Robusta nepozná jasného víťaza – vyskúšajte ich obe 

Náš súboj najznámejších druhov kávy Arabica vs. Robusta nepozná jasného víťaza. Ak hľadáte kávu, ktorá pohladí vaše chuťové poháriky a pomôže vám vychutnať si jemné tóny ovocia, čokolády alebo kvetín, odroda Arabica vás v tomto smere rozhodne nesklame. Robusta zas prekvapí svojou horkosťou a výraznými povzbudzujúcimi účinkami, za ktoré vďačí vysokému obsahu kofeínu. Obe odrody kávy sú silnými bojovníkmi, čo sa odzrkadľuje i na tom, že tvoria približne 99% svetovej produkcie kávy. 

Odrody kávy môžete medzi sebou voľne kombinovať a ak netušíte, ktorú odrodu kávy by ste si mali vybrať, vyskúšajte obe. Dobrou voľbou sú i zmesi kávy, ktoré vám poskytnú výhody oboch odrôd. Zmes oboch odrôd musí byť veľmi dobre namiešaná, aby obe odrody mohli zo seba dostať to najlepšie. V tomto prípade vám odporúčame siahnuť po zmesi, ktorá bola pripravená profesionálom. 

author
Katka

Vášnivý milovník kávy

Najnovšie články

cafe
cafe
symbol
slovakia

Vyrobené na Slovensku

beans

Výberová káva z celého sveta

roaster

Najmodernejšia technológia a postupy praženia kávy

coffee-1

Dôkladné a jemné praženie

coffee

Dlhoročné skúsenosti s pražením kávy od roku 1993

delivery

Expresné doručenie