Pri nákupe nad 25€ doprava zadarmo

Ako správne piť a pripraviť espresso a plne vychutnať chuť

blog-image

30. júla 2021

Milovníci espressa a všeobecne kávy radi sledujú rituály pri pití espressa a často diskutujú o tom, ktorá metóda je lepšia alebo viac originálnejšia. Tento článok vám prezradí, ako sa espresso správne nie len pripravuje, ale aj pije. Čítajte ďalej.

Čo je espresso

Espresso je silná koncentrovaná dávka kávy (nazývaný aj ako kávový shot). Táto forma kávy je produktom rýchleho extrakčného procesu, pri ktorom sa používajú jemne mleté ​​kávové zrná, cez ktoré prechádza horúca voda pod vysokým tlakom. Správne pripravené a naservírované espresso bude mať vždy tenkú vrstvu peny, ktorá má svoje opodstatnenie a o ktorej si povieme nižšie v článku.

Ako sa pripravuje espresso

Definícia prípravy espressa je:

Výsledná veľkosť espressa je 25-30 ml. Príprava espressa trvá maximálne 20-30 sekúnd.

Ako pripraviť espresso

Aj keď to znie pomerne jednoducho, nie každé espresso chutí rovnako. Rozdiely v chuti môžu vzniknúť aj keď je espresso pripravované na tom istom profesionálnom kávovare. Vplyv na výslednú chuť má nielen kvalita a druh kávy, ale aj ďalšie faktory, akými sú napríklad:

Na prípravu by sa mala používať kvalitná prefiltrovaná voda. Moderné a profesionálne kávovary sú vybavené zmäkčovačom vody. Tvrdá, nekvalitná, alebo zapáchajúca voda sa negatívne odrazí na chuti espressa.

Začnite s dobrou kávou

Dobré espresso začína dobrým výberom kávového zrna. S čerstvou, nedávno praženou zrnkovou kávou z celého sveta od Moritz Cafe, máte delikátne espresso zaručené. Vyznačuje sa tónmi čokolády, ovocia, karamelu a mnohými ďalšími, ktoré z vašej bežnej rannej kávy spravia mimoriadny pôžitok.

Kvalitné a výberové odrody kávy arabica a robusta a vyvážený profil praženia je rovnako dôležitý. Príliš tmavé zrná môžu mať horkú príchuť. Príliš krátke praženie naopak spôsobí kyslú príchuť bez správnej sladkosti a vyváženej chuti, ktorá je pre vynikajúce espresso nevyhnutná. Prečítajte si viac o pražení v našom ďalšom článku.

Káva časom zatuchne, preto je dôležité, aby bola čerstvo pražená. Káva, ktorá práve vyšla z pražiarne, by vás však tiež veľmi nepotešila. Káva musí byť odplynená, to znamená, že po pražení potrebuje ešte čas, aby nahromadený oxid uhličitý (CO2), ktorý vznikol počas praženia, mal možnosť sa pomaly uvolniť. 

Aby sa z našej kvalitnej kávy z celého sveta nestratila príchuť ako z dovolenky, v Moritz Cafe si na správne procesy praženia veľmi potrpíme.

 

Zaujímavá história prípravy espressa

Mnohí si myslia, že espresso sa pripravuje už tisíce rokov, no príprava espressa siaha len na začiatok 20. storočia. Pôvod slova espresso znamená “tlačiť kávu” a je spojený s technológiou, ktorá bola vynájdená pre čo najrýchlejšiu prípravu kávy.

Za vznik espressa sú zodpovední dvaja Taliani:

Dokonalosť pôvodného kávovaru dokazuje fakt, že dnešné moderné kávovary sa principiálne len veľmi málo líšia od pôvodného modelu. Pri moderných kávovaroch sa mení hlavne dizajn a elektronikou riadená automatizácia prípravy kávy, no princíp prístroja sa nezmenil.

Dá sa pravé espresso pripraviť aj doma ?

Aby ste si doma mohli pripraviť pravé talianske espresso, nemusíte hneď kupovať profesionálne kávovary. Pre bežných kávičkárov, ktorí si radi vychutnajú espresso doma, sú k dispozícii domáce automatické kávovary, pákové kávovary alebo manuálne nástroje na prípravu kávy (napr. moka kávovar / koťogo, AeroPress, french press).

AeroPress

Na rozdiel od bežnej šálky kávy je dokonalé espresso predovšetkým o tlaku. AeroPress je ideálnym kandidátom na výrobu domáceho espressa, bez automatického alebo pákového kávovaru, ktoré sa môže podobať pravému espressu. Aj keď sa chuť a aróma môže líšiť od espressa z profesionálneho kávovaru, espresso z AeroPress je veľmi blízke pravému espressu.

Moka kávovar / koťogo

Varný moka kávovar alebo bežne používaný výraz koťogo je praktická, malá domáca varná kanvica na výrobu kávového nápoja, ktorý sa najviac podobá klasickému espressu. Káva z koťogo nie je pravým espressom s bohatou cremou, ktoré vám naservírujú profesionálni baristi v reštauráciách a kaviarňach, no uspokojí všetky vaše očakávania.

French press

French press je asi najbežnejšia pomôcka na prípravu koncentrovaného kávového nápoja. Výsledkom určite nebude pravé espresso, no s french press si kávu môžete vychutnať takmer všade.

Prečítajte si viac o spôsoboch prípravy kávy

 

Ako sa servíruje espresso

1. Pohár

Taliani si espresso objednávajú v keramickej šálke, ktorá dokáže udržať teplotu kávy. Originálny názov pre espresso šálku je aj demitasse, čo v preklade znamená polovičná šálka alebo šáločka. Taktiež názov demitasse súvisí aj s objemom a takáto šáločka na espresso má 60 – 90 ml.Espresso sa podáva do predhriatej šálky a teplota servírovania a pitia je medzi 66 – 79 °C. 

2. Pena

Správne pripravené espresso sa podáva s tenkou vrstvou svetlohnedej peny. Ak espresso penu nemá, je možné, že medzi prípravou a servírovaním ubehol nejaký čas.

3. Voda

Perlivá voda sa podáva ku káve kvôli prepláchnutiu a vyčisteniu chuťových pohárikov. Voda sa pije pred kávou, aby ste si dokonale vychutnali chuť kávy.

 

Ako sa pije espresso

Espresso sa pije rýchlo

Espresso je pre vás pripravené rýchlo (25-30 sekúnd) a rovnako rýchlo sa aj pije kým je „crema“ / pena na vrchu. To je záruka, že espresso je čerstvé. Espresso nie je určené na popíjanie a vysedávanie v kaviarni.

pena na káve

Pena

Pena / crema je krémová emulzia z kávových olejov a slúži ako “vrchnák” pokrývajúci espresso, ktorý udržuje všetky arómy v šálke. Penu pred pitím odstráňte lyžičkou. Tento krok je voliteľný, ale degustátori penu odstraňujú, lebo v skutočnosti je až príliš horká.

Premiešajte

Espresso pred pitím v rýchlosti premiešajte lyžičkou. V espresse sa najhustejšie vrstvy usadzujú v spodnej časti šálky. Rýchlym miešaním sa zabezpečí, že chuť bude rovnomerne plná v celej šálke.

Nepridávajte mlieko

Ak pridáte mlieko, pripravíte z espressa espresso macchiato. Mlieko do pravého espressa nepatrí.

 

Viac ako dávka kofeínu

Espresso je oveľa viac ako len spôsob, ako zvýšiť hladinu kofeínu v krvi. Okrem toho, že tvorí základ v niektorých najobľúbenejších kávových nápojoch , je aj každodenným rituálom doma, v práci, na návštevách aj na dovolenkách.

Espresso je jeden z najklasickejších spôsobov, ako si vychutnať bohaté chute a arómy, ktoré ponúka vysoko kvalitná káva.


author
Katka

Vášnivý milovník kávy

Najnovšie články

cafe
cafe
symbol
slovakia

Vyrobené na Slovensku

beans

Výberová káva z celého sveta

roaster

Najmodernejšia technológia a postupy praženia kávy

coffee-1

Dôkladné a jemné praženie

coffee

Dlhoročné skúsenosti s pražením kávy od roku 1993

delivery

Expresné doručenie