Mliečne kávové nápoje vám nič nehovoria, ste skôr milovníkom intenzívneho espressa? Potom ste na našom e-shope s kávou správne. Nájdete tu kvalitnú zrnkovú kávu, ktorá sa perfektne hodí na prípravu vášho obľúbeného kávového nápoja – espressa.
Espresso je kávový nápoj s objemom 25-30 ml, ktorý sa pripravuje pod tlakom približne 9 barov zo 7-10 g mletej kávy. Správna extrakcia espressa trvá 20-30 sekúnd. V prípade, že trvá extrakcia menej ako 20 sekúnd, ide o iný kávový nápoj- nazývaný ristretto.
Avšak extrakcia espressa nie je jediné, na čo by ste si mali pri jeho príprave dať pozor. Veľmi dôležité je aj správne mletie kávy.
V prípade, že kávu pomelieme príliš na hrubo, extrakcia neprebehne správne a výsledkom je podextrahované espresso. Spoznáme ho podľa výslednej farby a peny – dostaneme svetlé espresso s riedkou penou a vodovou chuťou. Aby ste predišli podextrahovanému espressu, odporúčame vám pomlieť kávu jemnejšie a zvýšiť dávkovanie namletej kávy.
Zobraziť viac
Na druhej strane preextrahované espresso vzniká pri káve, ktorá je pomletá príliš na jemno. Takéto espresso má tmavú, tenkú cremu a káva je príliš silná a horká. Preextrahovanému espressu sa vyhnete, ak kávu pomeliete na hrubšie a znížite dávkovanie pomletej kávy.
Voda a espresso
Približne 90% espressa tvorí voda. Preto by ste pri príprave espressa nemali zabúdať ani na túto veľmi dôležitú súčasť. Voda z kohútika nie je na prípravu espressa vhodná, nakoľko ide o veľmi tvrdú vodu. V domácich podmienkach je ideálnou pomôckou filtračná kanvica, „prípravu“ vhodnej vody na kávu si môžete uľahčiť kúpou dojčenskej vody v supermarkete.
Správne espresso
Správne pripravené espresso by malo byť husté a krémové, pena správne pripraveného espressa by sa na čerstvo uvarenej káve mala držať niekoľko minút. Zásady správnej prípravy espressa sme si zhrnuli, zabúdať by ste však nemali ani na samotnú kvalitu kávy. Najlepšia je čerstvo pražená zrnková káva, ktorú si pomeliete doma až tesne pred jej použitím. Kvalitná zrnková káva si na rozdiel od mletej kávy udržiava arómu oveľa dlhšie. Aj preto je výsledné espresso s použitím kvalitnej zrnkovej kávy neporovnateľne chutnejšie.