7. októbra 2021
Zabudnite na nudnú kombináciu kávy s mliekom a cukrom. Naprieč celým svetom vznikali a ešte stále vznikajú netradičné recepty z kávy, ktoré stojí za to spoznať, alebo rovno ochutnať. Niektoré zaujímavé druhy káv ako affogato, espresso tonic alebo dalgona sú čoraz populárnejšie už aj v našich končinách. Naopak vajíčkovú kávu alebo kávu podávanú so syrom, si vieme v našich kaviarňach predstaviť len veľmi ťažko. Tak či onak, pre každú kultúru sú typické iné zvyky a tradície a práve káva ako spoločenský nápoj je výborným spôsobom ich vyjadrenia.
Lahodná káva ako stvorená pre schladenie počas horúcich dní. Svojim spôsobom je affogato ľadová káva , namiesto bežného ľadu sa ale do kávy pridáva zmrzlina. Asi nikoho neprekvapí, že sladký nápoj pochádza z Talianska, konkrétne z Milána. Zvyčajne sa používa Gelato (zmrzlina v talianskom štýle).
Affogato v preklade znamená „utopený“, čo predstavuje aj osud zmrzliny, ktorá sa v káve pomaly topí a mizne. Tento dekadentný dezert/kávu si jednoducho pripravíte aj v pohodlí domova. Kopček zmrzliny (najčastejšie sa používa vanilková, ale fantázii sa medze nekladú) sa zaleje kvalitným, čerstvo pripraveným espressom. Kto by si chcel nápoj trošku ozvláštniť, môže pridať ešte sladký likér, napríklad voňavé amaretto.
Espresso romano je vo svojej najčistejšej forme espresso podávané s kúskom citrónu a/alebo citrónovou šťavou, aj keď sa jeho príprava aj názov môže v jednotlivých častiach Talianska aj sveta líšiť. Nápoj sa môže podávať teplý, studený alebo ľadový, s mliekom alebo bez mlieka. Niektoré kaviarne do neho pridávajú aj anisette, stredomorský likér vyrobený z anízu.
Ďalší z talianskych receptov na zaujímavú kávu je caffé correto. Jeho príprava je veľmi jednoduchá, stačí ak do espressa pridáte malé množstvo alkoholického likéru. Najčastejšie sa používa grappa, niekedy aj sambuca alebo brandy. Mimo Talianska sa používa tiež názov espresso corretto.
Káva Dalgona sa v roku 2020 stala doslova virálnou vďaka sociálnej sieti TikTok a zaradila sa medzi najobľúnejšie netradičné druhy káv. Za popularitu kávy môže pravdepodobne aj fakt, že okrem chuťových pohárikov poteší aj oči. Fotogenický nápoj pozostáva zo špeciálneho kávového krému a mlieka. Inak povedané je dalgona cappuccino obrátené naruby. Pri príprave kávy sa totiž šľahá káva s cukrom a horúcou vodou, nie mlieko ako v prípade tradičnej kávy.
O to, odkiaľ pochádza flat white, súperia dve krajiny: Austrália a Nový Zéland. Dnes si ho vychutnávajú kávičkári po celom svete. Ide o jednu z mnohých variácií caffé latte, nápoj ale obsahuje menej mlieka a teda chuť kávy je intenzívnejšia. Flat white pozostáva z dvoch šálok espressa, nasleduje príprava mikropeny pomocou parnej trysky. Na záver sa spenené mlieko naleje do šálky, pričom povrch kávy by nemal byť biely ako pri cappuccine, ale zafarbený do hneda.
Netradičný typ kávy ako stvorený pre osvieženie sa počas horúcich letných dní. O tomto špeciálnom nápoji, pochádzajúceho z Nórska, sa často polemizuje, či ide o drinkalebo kávu. Chuť tonika v kombinácii s chuťou kávy vytvára výnimočné spojenie horkej, sladkej a kyslej chuti. V každom prípade, tento nápoj nie je pre každého, buď si ho zamilujete alebo sa vrátite ku klasickej káve.
Príprava je jednoduchá: do polovice pohára vložíme kocky ľadu. Ľad zalejeme asi 200 ml perlivého toniku. Potom pomaly pridáme dvojité espresso a na koniec, pre ešte výraznejšiu chuť, môžete nápoj dochutiť kvapkami citróna.
Ľadová našľahaná káva pochádzajúca z Grécka je veľmi obľubovanou aj v našich končinách a niet sa čomu čudovať. Podľa pôvodného receptu sa frappé pripravuje z instantnej kávy, studenej vody a ľadu. Podľa chuti môžete pridať aj cukor, mlieko, ochutený sirup, alebo zmrzlinu.
Pre milovníkov sladkého je ako stvorená vietnamská káva s vaječnými žĺtkami. Krémový nápoj sa tradične pripravuje zo štyroch vaječných žĺtkov, kondenzovaného mlieka, cukru, vanilkového extraktu, nastrúhanej tmavej čokolády a v neposlednom rade z väčšieho množstva silného espressa. Káva sa podáva po jedle a chuťou pripomína dezert tiramisu.
Kaffeost – „syrová káva“ je skutočne netradičným nápojom. Obľube sa teší napríklad vo Fínsku, Švédsku, Nórsku a Rusku. Do kávy sa pridáva syr nazývaný juustoleipä. Syr sa pokrája na malé kocky a tie nasávajú kávu ako špongia. Pri pití kávy sa potom syr vyberá z kávy pomocou lyžičky. Najčastejšie si milovníci tohto netradičného spojenia vychutnávajú Kaffeost z hrnčeka vyrezaného z dreva.
Tajomstvo netradičnej kávy pochádzajúcej z Mexika je ukryté v hlinenom hrnčeku, v ktorom sa káva pripravuje. Práve hlinená nádoba dodáva káve výnimočnú sladko-korenistú chuť, ktorú navyše dopĺňa škorica a špeciálny druh trstinového cukru zvaný piloncilla.
Veľmi jednoduchý, no chutný spôsob ako pripraviť kávu, spočíva v naliatí kondenzovaného mlieka do malých pohárikov a následnom naliatí espressa do pohára po skle. Tak nedôjde k premiešaniu mlieka s kávou. Káva s príznačným názvom Bombon (v preklade sladkosť) ulahodí najmä milovníkom sladenej kávy, podávať sa môže aj ako dezert.
Etiópia , krajina v Afrike, považovaná za miesto zrodu kávy, je známa obradom prípravy kávy, ktorý sa nazýva „buna“. Výroba takejto kávy zahŕňa umývanie bôbov, praženie na otvorenom ohni, mletie, varenie a napokon samotné servírovanie kávy. Podľa spoločenskej etikety by sa pražené kávové zrná mali ovoňať ešte predtým, ako sú pomleté. Rituál by mal byť ukončený vypitím troch šálok kávy v prítomnosti ďalších ľudí..
Maroko je typické používaním veľkého množstva najrôznejších korenín a nie je tomu inak ani v prípade prípravy kávy. Čiernu kávu Maročania zvyknú doladiť čiernym korením, kardamónom, škoricou, klinčekmi a muškátovým orieškom.
Vietnamská ľadová káva sa vyrába zo stredne až hrubo pomletej praženej vietnamskej kávy pomocou malého kovového odkvapkávajúceho filtra. Hotová horúca káva sa naleje do pohára s veľkým množstvom ľadu. Do kávy sa často pridáva aj kondenzované mlieko, vďaka čomu má káva sladkú chuť.
Káva s príchuťou vína? Áno, aj to je možné. Nápad vyrobiť unikátnu kávu a spojiť tak dva obľúbené nápoje sa pokúsilo zrealizovať viacero vinárov, podarilo sa to ale až mladej kalifornskej vinárskej značke. Spojiť dve unikátne chute je možné pražením celých kávových zŕn na víne zo špeciálne vybraných odrôd červeného hrozna. Vzniká tak káva s jedinečnou chuťou a vôňou vína.
Časté otázky, ktoré tehotné ženy kladú, sú tie, ktoré porovnávajú kofeín a teín. Ide o rovnakú chemickú zlúčeninu, ale ich účinky na telo sa môžu...
Viac infoKáva je pre mnohých z nás denným rituálom, ktorý nás sprevádza od rána až do večera. Ako milovníci kávy vieme, že sa nič nevyrovná tomu...
Viac info