Pri nákupe nad 25€ doprava zadarmo

Najlepšie kávové hacky

blog-image

7. októbra 2021

Aj varenie kávy sa dá povýšiť na inú úroveň vďaka pár jednoduchým tipom a kávovým hackom. Kreativite sa medze nekladú, tento voňavý a chutný nápoj sa dá pripraviť pomocou množstva zaujímavých trikov, ktoré jeho chuť ešte vyšperkujú a doladia jeho vzhľad, tak aby sa z kávy stal okrem chuťového aj vizuálny zážitok. Nikde nie je napísane, že káva musí mať práve tekutú podobu, pripraviť si ju môžete aj v podobe osviežujúceho nanuku alebo kociek ľadu. Existuje tiež množstvo hackov, ktoré vám umožnia si kávu vychutnať dlhšie, alebo si jej prípravu uľahčiť a my vám ich predstavíme.

Ako si vychutnať kávu v lete

Obľúbená káva s ľadom má pri vysokej teplote jednu veľkú nevýhodu. Ľad svojim roztápaním spôsobuje, že je káva vodnatejšou a stráca na intenzite. S tým si viete ľahko poradiť, namiesto kociek zmrazenej vody pridajte kocky zmrazenej kávy. Káva so zmrazenými kávovými kockami nestratí na chuti, práve naopak. 

Obľúbenou letnou pochúťkou sú okrem ľadovej kávy aj nanuky, ktoré nás v horúčave príjemne schladia. Čo tak spojiť obľúbený nápoj a sladkosť a vyskúšať kávové nanuky? Je to jednoduchý a originálny spôsob, ako si vychutnať ľadovú kávu v inej, ako tekutej forme. Stačí spolu uvariť mlieko a kávu, pridať smotanu a kondenzované mlieko. Všetko spolu sa premieša metličkou a na záver sa zmes naleje do foriem na nanuky. Hmota v mrazničke stuhne v priebehu pár hodín a kávové nanuky sú pripravené na podávanie. 

kávové nanuky recept

Kávové Joulies

Niekedy si svoju horúcu kávu chceme vychutnať čo najdlhšie. Problémom je, že káva rýchlo stráca svoju perfektnú teplotu. Aj tento problém sa dá jednoducho vyriešiť. Joulies sú jedinečné malé kapsule vyrobené z nehrdzavejúcej ocele, ktoré vašu kávu udržia pri dokonalej teplote dostatočne dlhý čas. Kapsule s jedinečným dizajnom kávových zŕn sú navrhnuté tak, aby čerstvo zaliatu horúcu kávu mierne ochladili no udržali ju ideálne teplú. Tak zostane vaša káva dlho teplá, no nie horúca.

kávový sirup

Kávový sirup

Tzv. čerešničku na záver môžete dezertom dodať pomocou kávového sirupu. Jeho príprava je pomerne jednoduchá: čerstvo zomletú kávu varíme 20 minút, následne ju precedíme. Do kávy pridáme cukor a varíme, kým nezhustne, počas varenia zbierame penu. Hotový sirup sa naleje do fliaš. Domáci kávový sirup sa môže použiť na doladenie chutí rôznych dezertov. Pridať ho môžete aj do nápojov. 

Mlieko našľahané french pressom

Pre milovníkov bohatej peny v káve existuje hack, ako si ju pripraviť aj bez použitia špeciálneho zariadenia, tzv. napeňovača mlieka. Mlieko najprv zohrejte, buď na sporáku alebo v mikrovlnnej rúre a následne ho nalejte do french pressu. Po niekoľkých rýchlych pohyboch piestom hore a dole vytvoríte v mlieku bohatú, penovú textúru. Takto vytvorenú penu stačí pridať do vašej obľúbenej kávy, ktorú tým povýšite na novú úroveň.

Káva s kokosovým olejom

Hoci sa na prvý pohľad môže zdať kombinácia kokosového oleja a kávy zvláštna, rozhodne by ste jej mali dať šancu. Kvalitná káva v kombinácii s kokosovým olejom nielenže vytvára skvelú krémovú chuť, ale navyše vášmu telu dodá množstvo energie. Preto je takúto kávu vhodné vypiť hneď na začiatku dňa. Energetickú bombu si pripravíte pridaním lyžičky kokosového oleja do hrnčeka, následne ho zalejete horúcou kávou a necháte postáť. Na záver môžete kávu vyšľahať napríklad šľahačom na mlieko. 

káva so soľou

Soľ do kávy

Tak, ako štipka soli dokáže vylepšiť nejeden recept na koláč, tak dokáže doladiť chuť aj šálke kávy. Tento spôsob dochucovania kávy sa stal populárnym počas veľkej hospodárskej krízy v USA, kedy bola k dispozícii iba zlá, nekvalitná káva. Soľ sa vtedy často používala na zlepšenie chuti kávy. Sodíkové ióny potláčajú horkosť v káve a zvýrazňujú jej chuť, preto bola táto metóda takou populárnou. Ak aj vy patríte k milovníkom jemnej chuti kávy, môžete tento trik tiež vyskúšať. Dôležité je to neprehnať, pod „štipkou“ soli si predstavte len pár zrniek.

Korenie do kávy

Ak ste dostali chuť experimentovať, nie je jednoduchší spôsob ako si kávu okoreniť. Pred varením pridajte do hrnčeka korenie, vybrať si môžete zo širokej škály dochucovadiel a korenín, od kakaa, vanilky a škorice až po klinčeky. Korenie dodá káve komplexnosť a skvelú arómu. Ak si trúfate na výraznejšie chute a vône, siahnuť môžete napríklad aj po muškátovom oriešku alebo kardamóne, či osviežujúcej mäte.

Sirupy do kávy

Ak so svojou kávou radi experimentujete a chcete jej dodať atraktívnu príchuť a vôňu, výborným spôsobom sú sirupy do kávy. Na trhu je v súčasnosti obrovský výber sirupov najrôznejších príchutí. Na svoje si prídu milovníci klasiky s príchuťami ako čokoláda, vanilka, škorica, karamel alebo orech. Keď si kávu radšej ochutíte menej netradičnými chuťami, siahnuť môžete napríklad po príchutiach ako mäta, zázvor, limetka, pistácia, slaný karamel, prípadne po ovocných variantoch. 

Šablóny na kávu

Nielen latte art dokáže hrnček kávy premeniť na estetický zážitok. Existujú aj jednoduchšie spôsoby, ako napríklad šablóny na zdobenie kávy najrôznejších vzorov. Takýto spôsob je veľmi rýchly, stačí, ak do kávy s mliečnou penou nasypete cez šablónu napríklad škoricu alebo kakao. Druhou možnosťou je elektrické dekoračné pero. S jeho použitím dokážete na povrch vyšľahanej peny napísať alebo nakresliť doslova čokoľvek.

author
Katka

Vášnivý milovník kávy

Najnovšie články

cafe
cafe
symbol
slovakia

Vyrobené na Slovensku

beans

Výberová káva z celého sveta

roaster

Najmodernejšia technológia a postupy praženia kávy

coffee-1

Dôkladné a jemné praženie

coffee

Dlhoročné skúsenosti s pražením kávy od roku 1993

delivery

Expresné doručenie