14. októbra 2021
Filtrovaná káva alebo tiež prekvapkávaná káva nie je vo svete kávy úplná novinka. V niektorých častiach “kávového sveta” je filtrovaná káva oveľa obľúbenejšia ako espresso. Pozrite sa prečo je filtrovaná káva dobrou alternatívou espressa a ako pripraviť filtrovanú kávu.
Názov môže byť trochu mätúci. Prakticky každý druh kávového nápoja je tak či onak „filtrovaný“, vrátane espressa.
Filtrovaná káva sa často používa ako výsledok kávy pripravenej rôznymi zariadeniami a nástrojmi na prípravu kávy:
Z baristického pohľadu sa zvykne pre filtrovanú kávu používať aj názov „nízkotlakové varenie kávy“, pretože je to jediný rozdiel v príprave tzv. filtrovanej kávy, v porovnaní s espressom z kávovaru.
Vo svete sa tento druh prípravy kávy označuje anglickým výrazom POUR OVER, čo vo voľnom preklade znamená prekvapkávaná káva. Na Slovensku si automaticky predstavíme „turka“ (turecká káva), no v skutočnosti je rozdiel medzi pour over (prekvapkávaná káva) a turkom v tom, že v tureckej káve zostanú pomleté zrnká po celý čas ponorené v kávovom nápoji (šálke kávy). Pri pour over (prekvapkávaná káva) voda cez pomleté zrnká kávy pretečie a vo výslednom kávovom nápoji už nie sú. Získame číri kávový nápoj. Taktiež, na rozdiel od turka, prekvapkávaná káva alebo tiež filtrovaná káva potrebuje na prípravu filter, podľa čoho sa aj označuje.
Postupov na prípravu je viac a líšia sa hlavne zariadením, ktoré si vyberiete. Vo svete kávy sú známe a skloňované hlavne dve mená, známe firmy, ktoré vynašli unikátne a svetovo rozšírené nástroje na prípravu filtrovanej/prekvapkávanej kávy.
Chemex je elegantne vyzerajúce zariadenie na prípravu filtrovanej kávy. Chemex je možné použiť v kaviarňach, doma, kancelárii alebo hoteloch.
Chemex je sklenená nádoba alebo môžeme povedať aj sklenená banka, pripomínajúca presýpacie hodiny. Stred môže zdobiť drevená manžeta s koženou šnúrkou. Dôležitá súčasť je papieroví jednorázový filter, ktorý sa vloží do hornej časti. Do filtra sa nasype mletá káva a zaleje sa horúcou vodou.
Voda pomaly, pôsobením gravitácie, pretečie do spodnej časti Chemexu. Filter sa vyhodí s použitou kávou (kávovou usadeninou) a nápoj sa podáva priamo z Chemexu. Jedinečnosť tejto pomôcky na prípravu filtrovanej kávy je hlavne v jeho jedinečnom dizajne a taktiež v použití veľmi hrubého filtra, vďaka čomu je výsledná filtrovaná káva veľmi číra. Dostupné sú samozrejme rôzne veľkosti Chemexu.
Za vynálezom Chemexu stojí Peter Schlumbohm (Nemecký vynálezca), ktorý v roku 1941, vyrobil prvý Chemex a názov nesie podľa firmy v ktorej pôsobil, CHEMEX Corporation, Chicopee, Massachusetts .
V roku 1958 dizajnéri z Illinoisského technologického inštitútu uviedli, že kávovar Chemex je „jedným z najlepšie navrhnutých výrobkov modernej doby“ a je zaradený do zbierky Múzea moderného umenia v New Yorku.
Na rovnakom princípe ako Chemex funguje aj Hario. Rozdiel je len v dizajne. Hario, alebo celý názov Hario V60, vyzerá ako porcelánová šálka napevno spojená s podšálkou, ktorej vnútro je typicky rebrované. Táto šálka s podšálkou (Hario) má v spodnej časti otvor, o veľkosti približne 1 cm (veľkosť sa líši vzhľadom na veľkosť Hario), cez ktorý preteká filtrovaná káva do vášho obľúbeného hrnčeka.
Podobne ako v prípade Chemexe, sa do Haria vkladá papieroví filter (cena je okolo 5 € za 100 ks filtra – podľa výrobcu filtra), do ktorého sa nasype mletá káva. Káva sa zaleje horúcou vodou a pretečie do šálky, tak vznikne filtrovaný kávový nápoj. Filter je taktiež oveľa hrubší ako pri klasických kávovaroch na prekvapkávanú kávu, čím docielite veľmi číru filtrovanú kávu.
Hario V60 bol prvýkrát predstavený v roku 2005 a od tej doby je v kaviarňach veľmi obľúbený. Názov pochádza z jeho tvaru. Prečo Hario V60? Pri pohľade z bohu má tvar písmena V s 60 stupňovými uhlami sklonu.
Začnime kávou. Príprava prekvapkávanej kávy je dokonalým spôsobom, ako zažiť a cítiť všetky jemné chute kávy prvotriednej kvality. Moritz Cafe ponúka obrovskú ponuku exotických káv z celého sveta so spektrum mnohých chutí. Či už máte chuť na čistú sladkosť obľúbenej kolumbijskej kávy alebo hlboké, ovocné chute etiópskej kávy, na výber sa u nás rozhodne sťažovať nebudete.
Prekvapkávaná káva môže byť pripravená z akejkoľvek praženej kávy, ale pravdepodobne aj vám skôr učaruje, na tento typ prípravy, svetlejšia káva (svetlejšie praženie kávy).
Svetlejšie pražená káva si zachováva na rozdiel od tmavšej viac aromatických charakteristík chutí aj vôní, preto sa hodí na prípravu filtrovanej kávy. Svetlejšie pražená káva môže mať zvýšenú aciditu (kyslosť). No práve pri príprave filtrovanej kávy, je acidita do vysokej miery potlačená práve využitím papierového filtra (oproti napr. espressu).
Mletiu kávy sa budeme venovať v samostatnom článku, no pre filtrované kávy má byť mletie hrubšie ako na espresso.
V mnohých kaviarňach na Slovensku je v ponuke prekvapkávaná káva. V mnohých ju dokonca pripravujú s našou jedinečnou kávou, vďaka nášmu veľkoobchodnému balíčku pre kaviarne a reštaurácie.
Odlišná ponuka priláka nových zákazníkov, ktorý chcú vyskúšať nové chute exotickej kávy z celého sveta pripravené rôznymi spôsobmi.
Filtrovaná káva je často podávaná priamo v Chemexe alebo s Hariom na šálke. Skúseným kávičkárom okrem rôznych chuťových tónov kávy učaruje aj zaujímavo naservírovaná filtrovaná káva a degustátorský zážitok je o to precítenejší.
Filtrovaná alebo prekvapkávaná káva je typ kávového nápoja, ktorý je výsledkom nízkotlakového varenia kávy, na rozdiel od espressa, ktoré sa pripravuje pri vysokom tlaku. Z pohľadu typu a kvality kávy, je možné na prípravu filtrovanej kávy teoreticky použiť každý druh pražených kávových zŕn.
Vo všeobecnosti sa na prípravu prekvapkávanej kávy hodí viac svetle pražená káva.
Nie je jednoznačná odpoveď, väčšina nástrojov na výrobu prekvapkávanej kávy funguje na rovnakom princípe a líši sa len dizajn a prevedenie, preto je nutné nájsť si nástroj, ktorý najlepšie vyhovie vašim potrebám.
– Kávový grunt alebo kávová usadenina má v súčasnosti veľké možnosti využitia.
– Ako pohlcovač pachov.
– Na čistenie pripálených hrncov.
– Do kompostéra a ako hnojivo do záhrady.
– Ako prírodný kávový peeling.
Filtrovaná káva má veľmi odlišnú chuť od instantnej kávy. Chuť do značnej miery závisí od odrody, druhu a kvality kávových zŕn. Ale filtrovaná káva je úplne iná ako instantná káva.
Časté otázky, ktoré tehotné ženy kladú, sú tie, ktoré porovnávajú kofeín a teín. Ide o rovnakú chemickú zlúčeninu, ale ich účinky na telo sa môžu...
Viac infoKáva je pre mnohých z nás denným rituálom, ktorý nás sprevádza od rána až do večera. Ako milovníci kávy vieme, že sa nič nevyrovná tomu...
Viac info