Pri nákupe nad 25€ doprava zadarmo

Druhy káv – zoznam z celého sveta

blog-image

30. júla 2021

Druhy káv – zoznam z celého sveta 

Ste aktívnym milovníkom kávy alebo si len radi vychutnáte dobrú kávu doma, v hoteloch alebo v reštauráciách? Pripravili sme pre vás zoznam druhov káv a kávových nápojov, s ktorým vás žiadny názov kávy, v hipsterskej kaviarni ani v päť hviezdičkovom hoteli, neprekvapí. 

Základné druhy kávových zŕn

V obchodoch sa bežne stretávame s kávami, na obale ktorých nájdete dva druhy kávových zŕn: Arabica a Robusta. Ak aj vás zaujíma rozdiel medzi týmito druhmi kávových zŕn určite pokračujte v čítaní.

Druhy kávových zŕn

Arabica

Arabica je pravdepodobne najobľúbenejší a najbežnejší druh kávy. Arabica je druh kávy, ktorá sa vyrába zo zŕn rastliny Coffea arabica. Arabica pochádza z juhozápadnej vysočiny Etiópie a je najpopulárnejším druhom kávy na svete. Tvorí viac ako 60% produkcie svetovej kávy. Pestuje sa vo vyššej nadmorskej výške ako Robusta (1300 – 1500 m.n.m)

Zrná Arabica sa zvyčajne používajú na prípravu čiernej kávy, espressa a majú sladšiu a plnšiu chuť, ktorá sa hodí na prípravu množstva rôznych kávových nápojov. Aj keď je Arabica najobľúbenejšia, má menší obsah kofeínu (1,5 %) ako Robusta (2,5 %). Nižší obsah kofeínu, vyšší obsah sacharidov a lipidov vytvára vyššiu aciditu, sladšiu chuť a taktiež je v Arabice cítiť chuťové tóny ovocia, čokolády, karamelu, orechov, kvetov a mnohé ďalšie. 

Hoci káva pôvodom pochádza z Etiópie, dnes sa Arabica pestupe v oblastiach Kostariky, Mexika, Kolumbie, Brazílie, Indie a Ekvádoru.

Robusta

Robusta je druh kávových zŕn, ktorý pochádza z rastliny Coffea canephora. Tvorí asi 30 % celkovej produkcie svetovej kávy.

Zvyčajne je známa pre silnú, výraznú chuť a vysoký obsah kofeínu. Tieto vlastnosti ju robia ideálnu pre výrobu instantnej kávy, a preto sa Robusta používa pre výrobu väčšiny práškovej a granulovanej instantnej kávy.

Zatiaľ čo Arabica je najobľúbenejšia, Robusta je lacnejšia a silnejšia s menšou aciditou. Vďaka výraznej horkej chuti, ktorá je spôsobená vyšším obsahom kofeínu, Robustu zvyčajne ochutnáte ako instantnú kávu alebo kávu lacnejších kávových zmesí.

Je menej náročná na pestovanie ako Arabica, pestuje sa v nadmorskej výške 900 – 1000 m.n.m, vďaka tomu je aj lacnejšia.

Robusta sa pestuje v oblastiach Vietnamu, Indie, Afrike, Brazílii, Klumbie a Indonézie.

Liberica

Liberica, patrí k menej známym druhov kávového zrna s približne len dvoma percentami svetovej produkcie. Pôvodom je zo strednej a západnej Afriky, konkrétne z Libérie, odtiaľ pochádza aj jej meno, Coffea liberica.

Excelsa

Kávové zrná Excelsa rastú väčšinou v juhovýchodnej Ázii a tento druh kávy predstavuje 7 % svetovej produkcie kávy. Vo veľkej miere sa používa v zmesiach, pre doladenie príchuti a chuťových tónov.

Arabica vs. Robusta?

Arabica je oproti Robuste chuťovo lepšia. Robusta má naopak väčší obsah kofeínu.

V minulosti sa veľa instantnej kávy vyrábalo len zo zŕn Robusta, čo môže vysvetľovať, prečo mala zlú povesť medzi kávičkármi.

Väčšina svetovej produkcie instantnej kávy sa vyrába z odrody Robusta, ktorá je menej náročná na pestovanie, odolnejšia voči chorobám, a preto aj vo všeobecnosti lacnejšia.

 

Typy kávových nápojov

Čierna káva

Čierna káva sa pripravuje z mletých kávových zŕn, ktoré sa varia alebo zalejú v horúcej vode. Pravá čierna káva sa podáva bez cukru, mlieka alebo aróm a dochucovadiel.

Ak chcete pôsobiť, že sa v káve vyznáte, môžete čiernu kávu nazvať pravým menom: cafe noir.

Pretože čierna káva sa podáva bez mlieka alebo cukru, kvalita kávy je pre chuť obzvlášť dôležitá.

Káva bez kofeínu

Kávové zrná prirodzene obsahujú kofeín, ale pražiarne môžu na odstránenie takmer všetkého kofeínu použiť niekoľko rôznych procesov (extrakciu rozpúštadlami, modernú metódu extrakcie superktitickou CO2). Tieto procesy sú navrhnuté tak, aby sa chuť a aróma kávy nezmenili a bol odstránený len kofeín.

Espresso

Väčšina ľudí vie, že dávka espressa je silnejšie ako iné typy kávových nápojov. No čo presne je espresso? Samotné zrná nie sú ničím odlišné. Espresso, jednoducho povedané, je koncentrovaná dávka kávy. Používajú sa jemne mleté ​​kávové zrná, cez ktoré prechádza horúca voda pod vysokým tlakom (v kávovare alebo iných zariadeniach na prípravu kávy.

Espresso sa podáva v malých šálkach v objeme 30 – 35 ml.

 

Dvojité espresso

Ako naznačuje názov je to espresso krát 2 (60-70 ml) alebo dvojnásobná dávka espressa.

Dvojité espresso sa zvykne nazývať aj Doppio (po taliansky dvojnásobok / dvojitý).

Ristretto

Ristretto je menšie espresso. Pripravuje sa z rovnakého množstva mletej kávy ako espresso, pri rovnakom tlaku a teplote. Rozdiel je však v skrátenej dĺžke extrakcie. Ristretto je tým pádom slabšie ako espresso a podáva sa v objeme 45 – 55 ml. Ristretto po taliansky znamená obmedziť, a v zmysle kávy sa myslí obmedziť dĺžku extrakcie a taktiež silu espressa tým, že ju zriedime 15 – 20 ml vody.

Lungo

Lungo je asi najbežnejší výraz v našich kaviarnach, ktorý budete počuť. V taliančine lungo znamená dlho. Espresso je zhruba 30 ml kávy a pije sa veľmi rýchlo, na jeden,dva dúšky. Lungo sa pije dlhšie. Obsahuje rovnaké množstvo kávy ako espresso, rovnako sa pripravuje ale má dvojnásobné množstvo vody, cca 60 ml. Je určené na dlhšie posedenie v kaviarňach. 

Macchiato

Macchiato je nápoj vhodný na popoludňajšie hodiny. Je to prienik medzi espressom a cappuccinom. Je slabšie ako espresso a silnejšie ako cappuccino. Preklad z taliančiny je “zafarbený”. Toto zafarbenie espressa sa robí doplnením mlieka. Macchiato sa podáva vo vysokom pohári a obsahuje espresso a našľahané horúce mlieko (1:1).

Macchiato a espresso macchiato je rozdielne, hlavne v objeme. Espresso macchiato sa podáva v menšom pohári na espresso a je doplnené menším objemom mlieka. 

Americano

Americano je alternatívou k čiernej prekvapkávanej káve. Je to šálka espressa zriedená horúcou vodou. 1/3 espressa a 2/3 vody. Americano má názov z USA, pre američanov je espresso príliš silné, to je dôvod, prečo bolo doplnené vodou. Americano sa podáva bez mlieka, no na požiadanie vám ho barista určite pridá.

Cappuccino

Cappuccino, alebo kapučíno po slovensky, je jeden z najobľúbenejších talianskych nápojov v kávovej komunite. Je to horúci nápoj, ktorý mnohí milujú a zbožňujú. Je to espresso s mliekom a pevnou vrstvou peny na vrchu. Cappuccino má objem približne 177 ml v pomera 1/3 espressa, 1/3 mlieka a 1/3 mliečnej peny. Cappuccino je menšie ako caffe latte.

Mnoho fanúšikov kapučína ho obľubuje kvôli variabilite, s akou sa pripravuje. Vytvárajú sa variácie veľkosti, posypu, tvarov peny a rôznych dochucovadiel a sirupov.

Pena na cappuccino

Caffè latte

Caffe latte alebo skrátene latte, nie je len klasická káva, je to azda najobľúbenejší kávový nápoj na svete. Skladá sa z espressa a mlieka. Je slabšie ako espresso a hodí sa na bežné pitie počas celého dňa. Slovo „latte“ pochádza z talianskeho slova „caffè e latte“, čo v preklade znamená „káva a mlieko“.

Štandardná kombinácia pre latte je 1/3 espressa a 2/3 mlieka a malá tenká vrstva peny na povrchu. S týmto pomerom môžu baristi ľahko upraviť veľkosť latte (klasické je 300 až 350 ml).

Latte sa často zvykne ozdobiť (latte art) rôznymi sirupmi (karamel, čokoláda), vanilkou, mandľami a ďalšími dochucovadlami.

Cafe latte

Latte Macchiato

V taliančine macchiato znamená „škvrnitý“. Latte macchiato je nápoj zo speneného mlieka a espressa. Charakteristické je hnedou škvrnou na pene, ktorá vznikne, keď do mlieka nalejete espresso. Od toho je odvodený aj názov nápoja.

Zvyčajne sa podáva vo vysokom sklenenom pohári, v ktorom vyniknú krásne oddelené vrstvy. Teplé mlieko v spodnej časti, tmavý prstenec z kávy a nad ním svetlá mliečna pena. Pred pitím sa jednotlivé vrstvy odporúča zamiešať, inak ako prvú pocítite horkastú chuť espressa.

latte macchiato
author
Katka

Vášnivý milovník kávy

Najnovšie články

cafe
cafe
symbol
slovakia

Vyrobené na Slovensku

beans

Výberová káva z celého sveta

roaster

Najmodernejšia technológia a postupy praženia kávy

coffee-1

Dôkladné a jemné praženie

coffee

Dlhoročné skúsenosti s pražením kávy od roku 1993

delivery

Expresné doručenie