16. februára 2022
Staré slovenské porekadlo “Sto ľudí, sto chutí” platí v kávovom svete azda dvojnásobne. O zalievanej káve by sme mohli povedať, že je jednou z najobľúbenejších metód prípravy kávy u Slovákov. No na opačnej strane stoja jej zarytí odporcovia. Skutočne je tento nápoj taký nezdravý, ako sa to v kávičkarskych kruhoch tvrdí? A existujú postupy, ako ho urobiť chutne a zároveň zdravo?
Určite poznáte túto veľmi rýchlu a jednoduchú prípravu, ktorú bežne vídame v našich domácnostiach a na pracoviskách. Stačí nasypať lyžičku-dve vopred pomletej zrnkovej kávy do šálky a zaliať vriacou, v lepšom prípade horúcou vodou. Vzniknutý pariaci sa nápoj ale neposkytuje žiadne ďalšie chute, okrem horkej, prepálenej. Príliš horúca voda a nesprávne zalievanie nedovolia pomletým kávovým zrnám rozvinúť svoju chuť. Problémom je aj balená mletá káva, ktorá procesom mletia prešla dávno predtým, než sa dostala do vašej šálky. Tá postupom času stráca svoju kvalitu, chuťové vlastnosti i vôňu. Ale o tom neskôr.
Dobrou správou je, že existuje niekoľko pomerne jednoduchých a časovo nenáročných spôsobov prípravy. Každý, i ten menej skúsený milovník kávy ich zvládne aj doma. Smelo ich môžeme považovať za zdravšie a chutnejšie než klasické zalievanie. Ide napríklad o alternatívnu prípravu v zariadení french press, v konvičke džezva alebo v moka kávovare. Všetko podstatné o týchto spôsoboch prípravy zbožňovaného čierneho moku si môžete prečítať v našom blogu o káve.
Vráťme sa ale k nášmu milovanému i zatracovanému turkovi.
Ruku na srdce – obľúbený slovenský nápoj k zdravým spôsobom “varenia” kávy asi nikdy patriť nebude. Príliš horúca voda a dlhé lúhovanie má za následok uvoľňovanie nadbytočného množstva kofeínu zo zŕn, ako aj rôznych škodlivých látok, trieslovín či karcinogénov. Tým zaťažujeme trávenie, najmä žalúdok a pečeň, ale tak isto srdce.
K najväčším problémom a chybám pri príprave patria tieto:
Na druhej strane, viaceré benefity kávy sa dajú získať aj pri zalievaní. Ak odstránite niektoré z bežných chýb, vaša obľúbená voňavá šálka získa oveľa viac pozitívnych vlastností. Potom už môžme povedať, že takáto zalievaná káva zdravie ovplyvňuje viac pozitívne, než negatívne.
Zalievaná káva príprava v zdravej a chutnejšej verzii nie je až taká náročná, ako by sa mohlo zdať. Ako teda docieliť čo najzdravšiu a najchutnejšiu prípravu? Vyskúšajte týchto pár jednoduchých tipov a otestujte, aký rozdiel pocítite.
Stačí postupovať podľa týchto jednoduchých krokov. Rýchlo zistíte, čo je zalievaná káva v jej lepšej verzii.
Ak ste sa rozhodli pre kúpu čerstvých zŕn a ich mletia doma, máte na výber skutočne široké spektrum káv. Skúšajte rôzne odrody káv a typy praženia, až kým nenájdete to, čo vám vyhovuje najviac. Pre niekoho to môže byť jemná zrnková káva zo svetlejšie pražených zŕn, v ktorých cítiť jemné tóny kvetín alebo byliniek. Inému zase učarujú výrazné a horké tóny s nádychom orieškov, čokolády, karamelu. Ak si nie ste istí vhodným výberom, pre začiatok nič nepokazíte, ak si zvolíte niektorú zo základných zmesí zrnkovej kávy. Malo by ísť o univerzálnu vyváženú zmes so strednou intenzitou praženia zŕn.
Možno ste netušili, že aj pri zalievanej káve je dôležité zvoliť správnu hrúbku, na akú je zrnková káva mletá. Svojou konzistenciou by mala pripomínať kryštálový cukor. Pri hrubšie zomletej káve by jej vylúhovanie nebolo dostatočné a nápoj by mal slabú chuť i zafarbenie. Naopak, ak by ste ju zomleli jemnejšie, vo výsledku by ste dosiahli horkejšiu chuť. Práve balené mleté kávy, ktoré sa bežne predávajú v obchodoch s potravinami, sú namleté úplne na jemno. A to na prípravu turka nie je vhodné.
Vybrať správny ručný mlynček na kávu, prípadne elektrický, bez väčších problémov zvládne aj laik. Vo všeobecnosti platí priama úmernosť – čím jemnejšie má byť zrnková káva pomletá, tým kvalitnejší by mal byť mlynček. Ale ako už viete z predošlého odstavca, jemne mletá káva nie je na turka tým pravým orechovým. Stačí sa teda zamerať na dôležité parametre, v začiatkoch by ste si mali vystačiť aj so základnejším modelom. Ručný mlynček na kávu je pre zomletie takého malého množstva kávy úplne dostačujúci a môžete ho použiť prakticky kdekoľvek, bez nutnosti pripájania do elektrickej siete. Elektrická verzia urobí väčšinu práce za vás, ale treba počítať s určitou mierou hluku počas prevádzky.
Ak pre vás zalievaná káva predstavuje obľúbený nápoj, určite stojí za zváženie naučiť sa ho robiť zdravšie a chutnejšie. Dúfame, že sme vás týmto blogom inšpirovali na ceste k príprave vlastnej lepšej kávičky, ktorú si budete vychutnávať každým dúškom.
Káva je pre mnohých z nás denným rituálom, ktorý nás sprevádza od rána až do večera. Ako milovníci kávy vieme, že sa nič nevyrovná tomu...
Viac infoVznik dobrého espressa nezávisí iba od kvality kávy, jej správneho upraženia a namletia alebo od kávovaru či od spôsobu prípravy. Samozrejme, všetky tieto faktory sú...
Viac info