Pri nákupe nad 25€ doprava zadarmo

Moka konvica

blog-image

16. februára 2022

Kto by nepoznal legendárny moka kávovar, ľudovo nazývaný aj koťogó? Príprava kávy v ňom je veľmi jednoduchá a rýchla a zadovážiť si ho môžete doslova za pár eur. Na akom princípe vlastne funguje, ako ho správne používať a aká by mala byť káva do moka kávovaru, to všetko vám prezradíme v tomto článku.

Koťogo kávovar: kde sa vlastne vzal? 

Názov kotyogó zaužívaný v našich končinách pochádza z maďarčiny. Preložiť by sme ho mohli ako “bublať” podľa zvuku, ktorý vydáva počas prípravy kávy.

Napriek známemu maďarskému názvu za tento vynález vďačíme talianskemu inžinierovi. Alfonso Bialetti získal inšpiráciu zo strojov v miestnych práčovniach. Pomocou potrubia tu z nádob s vriacou vodou vytláčali mydlovú penu priamo pod ruky ženám, ktoré prali bielizeň. Bialetti v roku 1933 zhotovil tlakovú kanvičku z hliníka, vtedy veľmi často využívaného materiálu, a dal si ju patentovať. Nechýbal jej ikonický osemuholníkový tvar a tradičný bakelitový držiak. 

Tento dizajn sa zachoval dodnes. Nájdete ho v rôznych menších obmenách aj na väčšine v súčasnosti predávaných koťogo kávovarov. To len potvrdzuje, že Alfonsovi sa podarilo vytvoriť niečo originálne, nadčasové a zároveň pekné. Okrem tradičných hliníkových modelov sú dostupné aj nerezové alebo určené na indukčné varné dosky. Vychytávkou je elektrická moka konvica, ktorá na prevádzku nepotrebuje žiadny zdroj tepla, iba prívod elektrickej energie.

Moka konvica v minulosti a dnes

Za takmer 80 rokov, od prvej patentovanej “bialettky” s názvom Moka Express, sa svet posunul dopredu o míľový krok. Avšak ani napriek novým poznatkom a vynálezom a  pokrokovým technológiám koťogo kávovar neupadol do zabudnutia. Práve naopak, získal svoje stabilné miesto vo svete kávy. Azda nikoho neprekvapí, že najviac týchto kávovarov by sme i dnes našli v talianskych domácnostiach. Pre Talianov je tento spôsob prípravy najpoužívanejším a pitie kávy je neoddeliteľnou súčasťou ich životov. Moka konvica je u nich taká obľúbená vďaka tomu, že ponúka silnú kávu s plnou chuťou, podobne ako ich milovaná šálka koncentrovaného espressa

Koťogó ako funguje 

Spomenuli sme už dobové stroje v práčovni aj tlakový hrniec. Aj koťogo kávovar využíva tento v podstate jednoduchý, ale veľmi efektívny mechanizmus. Pomocou neho sa zohriata voda preženie cez kávu vo filtri a my dostaneme perfektnú, voňavú, horúcu kávičku bez nechceného kávového sedimentu. Poďme ale pekne po poriadku. 

Čo sa vlastne deje počas celého procesu alebo koťogó ako funguje? 

Pri správnej príprave by v spodnej nádobe nemala ostať voda – inak sa voda na sporáku nezohrievala dostatočne dlho. V pripravenej káve by nemali plávať kúsky namletých kávových zŕn, čo sa ale pri správnej hrúbke namletia určite nestane. 

Takto pripravená káva by mala byť silná, povzbudzujúca, hustá, s plnou a výraznou chuťou. Moka konvica však nedokáže na káve vyrobiť penu tak ako espresso stroj, pretože koťogo kávovar funguje pri niekoľkonásobne menšom tlaku. Firma Bialetti síce prišla so špeciálnym systémom s názvom Brikka, ktorý penu počas pretekania vytvára, ale bohatú cremu ako na poctivom espresse nečakajte. 

Koťogó kávovar a jeho súčasti 

Moka konvica sa skladá z troch častí, ktoré do seba zapadajú. Ponúkame vám zároveň zopár jednoduchých tipov, ako ju správne naplniť. 

Koťogo príprava kávy  

Ako teda na samotnú prípravu kávičky v koťogu? 

Niektorí odborníci na koťogo prípravu kávy odporúčajú čerstvú pretečenú kávu v hornej nádobke opatrne pomiešať lyžičkou a až potom naliať do šálok. Vyskúšajte, či pocítite rozdiel. Dôležité je skúšať, experimentovať a nájsť si svoj spôsob prípravy, aký najviac vyhovuje a chutí práve vám. 

Káva do moka kávovaru

Ak už máte svoj vlastný koťogo kávovar nachystaný a postup naštudovaný, ostáva vyriešiť ešte jednu dôležitú vec. Aj tento spôsob prípravy má svoje špecifiká a vyžaduje si použitie vhodne spracovaných kávových zŕn. Iba tak dosiahnete skvelý výsledok. V zásade tu platí iba jedno pravidlo: káva do moka kávovaru má byť hrubo mletá, aby pretekala cez filter pomaly a zachovala si svoju chuť a arómu. Ideálna je čerstvo namletá káva do moka kávovaru, ktorú si môžete pred každou prípravou pomlieť doma na kávovom mlynčeku. S odrodami a intenzitou praženia môžete ľubovoľne experimentovať. 

Na záver máme pre vás ešte niekoľko dobrých rád, aby sa koťogo príprava kávy pre vás stala príjemným rituálom. Zároveň vám poradíme, ako sa správne starať o koťogo kávovar, aby vám verne slúžilo po dlhé roky. 

Niektorí kávoví fajnšmekri tvrdia, že platí priama úmera – čím staršia moka konvica, tým lepšiu kávu pripraví. Preto ak nájdete alebo zdedíte jeden staručký retro kúsok, určite ho nevyhadzujte. Pred používaním ho stačí umyť čistou vodou a skontrolovať, v akom stave je gumové tesnenie.

author
Katka

Vášnivý milovník kávy

Najnovšie články

cafe
cafe
symbol
slovakia

Vyrobené na Slovensku

beans

Výberová káva z celého sveta

roaster

Najmodernejšia technológia a postupy praženia kávy

coffee-1

Dôkladné a jemné praženie

coffee

Dlhoročné skúsenosti s pražením kávy od roku 1993

delivery

Expresné doručenie